Vloerverwarming en vloerbekledingen
Veel mensen denken dat vloerverwarming alleen met tegels gecombineerd kan worden. Die tijd ligt echter al heel erg ver achter ons. Waar vroeger bijna geen andere vloerbekleding te kiezen was, zijn de meeste (goede) leveranciers hier nu ruimschoots op ingespeeld. Geef echter, wanneer u zich gaat oriënteren, altijd wel aan dat u de vloer wenst te gaan combineren met vloerverwarming, aangezien het product hier wel op afgestemd dient te zijn.
Of een product wel of niet geschikt is om met vloerverwarming te combineren, hangt af van de warmtedoorlaatbaarheid van het product. Immers, als het een dusdanige hoge weerstand heeft dat het de warmte voornamelijk naar beneden drukt, dan heeft u er weinig aan en is het niet het product dat u zoekt.
Enkele vloerbekledingen die naast tegels geschikt zijn, zijn:
Ook als u bijvoorbeeld alleen de benedenverdieping wilt voorzien van vloerverwarming en de bovenverdieping gewoon wilt blijven verwarmen door middel van radiatoren, is dit zeer goed mogelijk. Eigenlijk dient u vloerverwarming te zien als een grote radiator in de vloer. Het grote verschil is, dat radiatoren direct verwarmd worden met het hete water vanuit de CV-ketel of stadsverwarming (of andere verwarmingsbron) en er voor vloerverwarming een speciale verdeelunit tussen geplaatst wordt, waarin het hete water vanuit uw verwarmingsbron teruggebracht wordt naar een lage temperatuur waarmee de vloerverwarming op temperatuur gebracht wordt.
Op deze manier maken alle verwarmingselementen in uw huis nog steeds gebruik van dezelfde verwarmingsbron, maar krijgt elk element de toevoer die benodigd is.
PVC-vloeren
PVC staat voor polyvinylchloride en is een kunststof. Het is speciaal ontwikkeld als alternatief voor laminaat, zeil of parket en zeer geschikt voor ruimten waar de kwaliteit van de vloer hoog moet zijn. Daarnaast zijn deze vloeren eenvoudig te onderhouden, zeer stabiel en stil. Pvc staat erom bekend geluiddempend te werken, het verminderd dus omgeving- en contactgeluiden. Het is verkrijgbaar in allerlei motieven, waaronder houtmotieven die moeilijk van echt hout te onderscheiden zijn.
Laminaat
Niet elke soort laminaat is geschikt voor vloerverwarming, dus hier dient u goed rekening mee te houden bij de aanschaf ervan. Daarnaast is de ondervloer zeer belangrijk. Deze dient specifiek geschikt te zijn voor vloerverwarming, aangezien een standaard ondervloer vooral bedoeld is voor isolatie en dat zou in geval van vloerverwarming inhouden dat de warmte tegengehouden wordt. Wanneer echter zowel de ondervloer als het laminaat geschikt zijn voor de combinatie met vloerverwarming, is dit een mooie match.
Hout / Parket
Het belangrijkste aspect bij het uitkiezen van een geschikte houten vloer is de Rc waarde (weerstandwaarde) van een vloer. Hoe lager deze waarde, des te geschikter het is voor vloerverwarming. Meestal wordt gekozen voor een lamelparket. Eikenhout is in vergelijking tot andere houtsoorten, de beste keuze voor een combinatie met vloerverwarming, omdat deze houtsoort minder gevoelig is voor temperatuurwisselingen en vochtgehaltes.
Marmoleum
Een natuurproduct, bestaande uit lijnolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen. Vanwege het feit dat het een natuurproduct is, neemt het de omgevingswarmte aan en is het daardoor geschikt om te combineren met vloerverwarming. Vanwege het feit dat de watertemperatuur niet al te hoog mag zijn en de warmte door de vloer geabsorbeerd wordt, kan de warmteoverdracht beperkt zijn.
Gietvloer
Door zijn minimale laagdikte is een gietvloer een prima geleider voor de warmte. Ze pikt de warmte snel op van de vloerverwarming en geeft deze ook weer snel af aan de omgeving. Uitermate geschikt dus voor een vloer met vloerverwarming.
Vraag een vrijblijvende offerte aan
Heeft u een vraag of opmerking, neem dan gerust contact met ons op. U kunt dit doen via dit contactformulier of tijdens werkdagen op telefoonnummer 0162 - 447 222.